DE PRAKTIJKOPLEIDING

Ik geef al 33 jaar les volgens dezelfde methode als de Rijopleiding In Stappen.

Dit betekent dat je opleiding in een begrijpelijke volgorde gaat, dus leer je eerst omgaan met de auto, dan leer je hoe je moet kijken en de verkeersregels toe moet passen en vervolgens hoe je eerst met eenvoudige en daarna met moeilijke verkeerssituaties om moet gaan.

Vervolgens leer ik je op verkeerspleinen en snelwegen te rijden.

Als laatste komen de bijzondere verrichtingen zoals de bocht achteruit rijden of de omkeeropdracht en de parkeeropdracht aan bod. Deze opdrachten mag de leerling in een aangewezen straat zelfstandig uitvoeren zo lang dit maar Vlot en Veilig en Verstandig is.

Vervolgens ga ik door middel van examentrainingen je voorbereiden op de t.t.toets of het examen. Deze bestaan uit twee delen: een gedeelte op aanwijzing van de examinator rijden en een gedeelte zelfstandig rijden. Hierbij rijd je door middel van het navigatiesysteem naar een door de examinator aangegeven adres toe.

Gedurende je hele praktijkopleiding wordt er een leskaart bijgehouden met je vorderingen over wat er wel of nog niet goed gaat en wat er verbeterd kan worden, zodat ik daar in de volgende lessen extra aandacht aan kan geven.


DE T.T.TOETS

Als alle onderdelen van je praktijkopleiding zijn behandeld en je deze al voldoende zelfstandig kunt uitvoeren, en dat is op ongeveer op 3/4 van je opleiding, kan er een t.t.toets worden gedaan.

De toets is een proefexamen bij het c.b.r. waar een examinator een route rijdt en dan bekijkt welke onderdelen goed zijn en aan welke onderdelen nog wat extra aandacht moet worden besteedt , daarvan krijg je een adviesformulier mee. Als je bij de toets de bijzondere verrichtingen met een voldoende resultaat hebt uitgevoerd, dan krijg je daarvoor vrijstelling bij het eerste echte examen.

Op de dag van de toets haal ik je thuis op en hebben we eerst nog een les van 60 min. om je goed voor te bereiden en aansluitend is de toets bij het c.b.r en deze duurt ongeveer 30 min. Daarna breng ik je weer naar huis.

De bedoeling van de toets is dat je kunt kennis maken met het c.b.r. en eens kunt kijken hoe een examenroute er uit kan zien en hoe een examinator met je omgaat, maar vooral wat dit alles met je zenuwen doet.


HET PRAKTIJKEXAMEN

Na de t.t.toets wordt aan de hand van het resultaat en de adviezen van de examinator over de toets het examen aangevraagd, dit kan binnen 4 tot 8 weken.

Op de dag van het examen word je thuis opgehaald en heb je voor het examen nog 60 min. les om je lekker voor te bereiden. Daarna volgt het examen en deze duurt tussen de 30 min. en de 40 min.

Mocht je voor het examen zakken dan kun je binnen 4 tot 8 weken een herexamen afleggen.

Als je gezakt bent door overmatige nervositeit of faalangst dan kun je ook een faalangstexamen aanvragen. Voor meer informatie kijk dan op www.cbr.nl/faalangst.pp.

Na het examen breng ik je weer naar huis en kunnen we nog over het examen napraten.


HET B.N.O.R. EXAMEN

Als je vier keer bij het c.b.r bent gezakt moet je daarna een examen gaan afleggen bij het Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheidsbewijzen , deze onderzoekt de reden van je falen bij het c.b.r examen en hierbij neemt de examinator meer de tijd voor je (ongeveer 30 tot 60 min.) bij het examen om te kijken of je zelfstandig en veilig genoeg bent om aan het verkeer deel te nemen.

Na afloop bepraat de examinator de uitslag met je en mocht deze onvoldoende zijn dan krijg je van hem een advies mee over hoe je verder moet gaan om je rijbewijs te halen.